ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

3D printen materialen kiezen

3D printen is steeds meer in ontwikkeling en de 3D materialen die gebruikt kunnen worden zijn steeds talrijker. Het beste materiaal kiezen is afhankelijk van het soort product dat u wilt printen. Kijk als u meer wilt weten over de materialen onder het kopje ‘3D printen materialen’ en dan leert u meer over de mogelijkheden voor het printen en de functies van de verschillende materialen. Kies voor ‘3D printen materialen’ op de website van LLowlab en leer meer over 3D printing! Laten we als het we het hebben over de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor printing in 3D, spreken van ‘3D printen materialen’. Wat zijn zoal 3D printen materialen? Een aantal voorbeelden: Het eerste voorbeeld van 3D printen materialen is wat we ook wel noemen de ‘Filament techniek’. Er worden bij deze techniek kunststofdraden verhit. Het object dat wordt opgebouwd met deze gesmolten draden bestaat uit verschillende lagen. Bij deze techniek zij veel gebruikte 3D printen materialen ABS oftewel Acrylonite Butadiene Styrene, PLA oftewel Polylactic Acid en Polycarbonaat. 3D printen materialen die met PLA worden opgebouwd laten zich met name kenmerken door een hoog smeltpunt, stevigheid, duurzaamheid en buigzaamheid. Bedrijven die graag gebruik maken van duurzame materialen kiezen als zij de keuze maken voor 3D printen, materialen uit die milieuvriendelijk zijn. Het printen in 3D wordt door steeds meer bedrijven toegepast. Zo wordt er in de medische sector veel gebruik gemaakt van de printer voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van protheses. De prijzen voor de printers lopen sterk uiteen en niet alle bedrijven kiezen er voor om een printer aan te schaffen maar besteden het printen van bepaalde objecten uit aan de andere partij. Een aantal voorbeelden van veel gebruikte 3D printen materialen op een rijtje:

  • filament
  • vloeistof
  • kunststof
  • poeder

 

3D printen: materialen kiezen

De technologische ontwikkelingen op het gebied van 3D printen gaan razendsnel en in sommige beroepsgroepen is de printer dan al niet meer weg te denken uit het werk dat dagelijks wordt verricht. Zoals gezegd wordt het printen op 3D formaat veel toegepast in de medische sector. Hier heeft het voor grote ontwikkelingen gezorgd als het gaat om het maken van protheses. De flexibiliteit en snelheid waarmee deze kunnen worden aangepast was een aantal jaren geleden ondenkbaar. Maar ook veel 3D printen materialen die zijn opgebouwd uit andere stoffen hebben er voor gezorgd dat het printen in andere beroepsgroepen een vlucht heeft genomen. In de architectuur wordt er bijvoorbeeld ook steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden van 3D printing. Naast verschillende 3D printen materialen zijn er ook verschillende 3D technieken waarmee de objecten kunnen worden opgebouwd. Soms gaat dat in een smeltproces, soms werkt dat door bedrukking en er zijn tal van mogelijke verhittingsmethodes die toegepast kunnen worden. De ontwikkelingen gaan hard en de verwachting is dan ook dat er in de toekomst heel veel bijzondere 3D printen materialen bij zullen komen zoals zandsteen, zilver, goud, plastic, chocolade en titanium. Deze tamelijk exotische materialen kunnen op tal van manieren worden toegepast. Het printen van eten is iets wat ook steeds meer gebeurt. In ziekhuizen en in sommige verzorgingstehuizen is men bezig met het aanschaffen van printers voor het verzorgen van goede maaltijden waar voldoende voedingsstoffen in verwerkt zitten. Een printer kan in dergelijke gevallen zorgen voor verlichting van de werklast. Maaltijden die immers normaal gesproken door personeel bereid en opgeschept moeten worden, worden nu snel en makkelijk geprint met 3D printen materialen opgebouwd uit voedsel!

Toepassingen

Toepassingen van 3D printing zijn zeer uitgebreid en al niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. De printers die werken met vloeistof of vloeibare materialen worden veel gebruikt. 3D printers die met deze materialen werken maken gebruik van de zogenaamde SLA techniek die zo even al ter sprake kwam. Het is altijd belangrijk om wanneer u als bedrijf overweegt om bepaalde toepassingen uit te besteden aan 3D printing, de toepassingen goed te bespreken. U moet een zo functioneel mogelijke vorm vinden voor de objecten die u wilt printen. Uiteraard kunnen er altijd achteraf nog aanpassingen worden gedaan. Het is dan ook aan te raden om wanneer u als bedrijf over wilt stappen op toepassingen met 3D dit de eerste tijd uit te besteden en niet meteen zelf een printer aan te schaffen. Dit is belangrijk om een aantal redenen. Ten eerste kunnen er in de eerste fase nog aanpassingen worden gedaan en die kunnen makkelijker worden gedaan door iemand die bekend is met de printers en die er verstand van heeft. Ook scheelt het u in kosten, want een printer aanschaffen die snel vervangen moet worden is zonde. Het is dus belangrijk om goed en weloverwogen te kiezen voor de soort prints, de 3D printen materialen, het soort printer en de strategie van printing. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden dan staat het u op ieder moment vrij om contact op te nemen met een van onze medewerkers. De mogelijkheden nemen niet alleen toe, maar ook wordt het steeds goedkoper om een 3D printer aan te schaffen. U moet zich voorstellen dat op den duur de meeste bedrijven het als de normaalste zaak van de wereld zien om gebruik te maken van de techniek van de 3D printer. Mocht u vragen hebben, dan verwijzen wij u eerst door naar het kopje ‘veel gestelde vragen’. U vindt dit kopje op onze website. Mocht u het antwoord op uw vraag hier niet kunnen vinden, dan kunt u gerust contact opnemen met een van onze medewerkers.