ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Afvallen is niet eenvoudig

Afvallenmetnederland - afvallenVeel mensen herkennen het probleem, ze zijn zwaarder dan ze eigenlijk zouden willen, maar het lukt hen niet om af te vallen. Waarom is afvallen nu zo lastig? Vaak lukt het nog wel om met een dieet te beginnen en wat kilo’s kwijt te raken, maar op de lange termijn komt het verloren gewicht er meestal net zo snel weer aan. Waardoor komt dit nu? In de eerste plaats komt dit natuurlijk doordat er gewoon teveel gegeten wordt. Mensen hebben vaak niet echt een goed idee van hoeveel calorieën zij per dag nodig hebben en ze weten ook niet hoeveel hun eten nu precies bevat. Wil je afvallen, dan moet je minder calorieën binnen krijgen dan je eigenlijk nodig hebt, alleen dan gaat je lichaam reserves aanspreken en vet verbranden. Het is dus zaak om eerst te weten hoeveel jij nu eigenlijk verbrandt op een dag en hoeveel je dus zou mogen eten. Alleen als je dat weet kun je beginnen met afvallen. Hoeveel calorieën je op een dag verbrandt is sterk afhankelijk van hoe jouw indeling van een dag eruit ziet, hoe groot je bent en of je een man of vrouw bent. Iedereen heeft op verpakkingen van etenswaren wel zien staan wat de gemiddelde energiebehoefte van een man en een vrouw is, maar dit gaat natuurlijk niet voor iedereen op. Wil je effectief gaan afvallen, dan zul je echt moeten weten wat jouw energiebehoefte is. Op de website van AfvallenMetNederland kun je dit heel gemakkelijk uitrekenen. Je vult daar de volgende gegevens in:

  • je gewicht
  • je lengte
  • je leeftijd
  • je geslacht
  • hoe actief je bent

Bij de laatste vraag gaat het om hoe vaak je sport en of je lichamelijk werk hebt of juist een zittend beroep. Aan de hand van deze gegevens berekent de site wat jouw energiebehoefte per dag is. Weet je dat eenmaal, dan weet je dus hoeveel je kunt eten zonder aan te komen.

Afvallen met een dieet

Met deze kennis wordt het al wat eenvoudiger om af te vallen, maar om daadwerkelijk resultaat te boeken is het verstandig om een dieet te volgen. Op die manier krijg je recepten aangereikt die niet te veel energie bevatten en heb je iets om op terug te vallen als je even niet meer weet hoe je het hele proces van afvallen nu het beste aan kunt pakken. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende diëten te vinden en niet allemaal werken ze evengoed voor iedereen. Heb jij overgewicht, dat wil zeggen een BMI van meer dan 27, dan is het aan te raden om te kiezen voor het dieet van AfvallenMetNederland. Deze methode is gebaseerd op het eten van weinig koolhydraten, maar veel eiwitten. Dit heeft als grote voordeel dat je door de eiwitten een vol gevoel krijgt en daardoor minder geneigd bent om te veel te eten. Daarnaast zorgen de eiwitten er ook voor dat je spiermassa behouden blijft. Dat is natuurlijk erg belangrijk, anders ga je je tijdens het proces van afvallen zwak voelen en krijg je steeds minder kracht. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Hoeveel kun je nu afvallen met deze eetmethode? Gemiddeld raken mensen hiermee ongeveer een kilo per week kwijt. In het begin kan dit ook meer zijn, maar vaak is dat dan het gevolg van verlies van vocht dat eerst in het lichaam vastgehouden werd. Lukt het afvallen je met dit dieet niet of loop je tegen problemen aan? Dan is het altijd verstandig om professionele hulp van diëtist of huisarts in te schakelen. Zij kunnen je dan begeleiden bij het slanker worden.

Op de lange termijn

Een dieet volgen kun je natuurlijk niet voor altijd doen, op een gegeven moment ben je immers wel klaar met afvallen. De kunst is dan om een goede overstap te maken naar een normaal eetpatroon en niet meteen weer kilo’s aan te komen. Hoe pak je dit nu aan? In de eerste plaats is het verstandig om nooit langer dan tien weken een dieet te volgen, ook niet de methode van AfvallenMetNederland. Je schakelt je lichaam immers in een reservestand en dit kan het niet al te lang volhouden. Ga daarom na tien weken langzaam aan weer koolhydraten toevoegen aan je menu, maar kies hierbij alleen voor gezonde varianten. Je kunt dan denken aan volkoren brood, fruit en magere zuivelproducten. Let hierbij wel op dat je de grens van je energiebehoefte in de gaten houdt en hier niet overheen gaat. Anders zul je weer aan gaan komen en kun je na een tijdje weer opnieuw beginnen met afvallen. Om het afvallen permanent te laten zijn, is het dus belangrijk om ook na het dieet een andere eetstijl aan te houden dan je eerst had. Dit kan even wennen zijn, maar het is de enige manier om je streefgewicht te behouden. Let er ook op dat je voldoende blijft bewegen. Dit is niet alleen erg belangrijk om op gewicht te blijven, maar ook voor de gezondheid van je lichaam. Maak je een goede overstap van dieet naar normaal eetpatroon, dus voeg je langzaam weer koolhydraten toe na het volgen van de AfvallenMetNederland methode, dan kun je echt ook op de langere termijn een gezond gewicht behouden. Heb jij overgewicht, heb jij een BMI van meer dan 27 en wil je ook zo graag wat afvallen? Dan is het zeker aan te raden deze methode te proberen.