ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Chemische desinfectie bij bed & breakfast

Een aantal jaar geleden ben ik samen met mijn vrouw een bed & breakfast gestart. Wij vinden het altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en hun verhaal te horen. We waren ongeveer twintig jaar geleden in Engeland op vakantie en hier bleven we destijds in een bed & breakfast. Wij vonden het daar zo leuk, dat het ons een leuk idee leek om er ook eentje zelf te starten. Het hebben van een bed & breakfast is meer werk dan wij dachten, maar wij zijn nog steeds erg blij dat we er eentje hebben gestart. Mijn vrouw is slecht te been en kan daarom moeilijk reizen, maar heeft op deze manier toch veel contact met buitenlandse gasten. Daarnaast trekt een bed & breakfast vaak ook bepaalde mensen die meer interesse hebben in de omgeving. Een hotel, of hostel hebben zou niets voor ons zijn. Ik werk hiernaast veel vanuit huis en help mijn vrouw waar nodig is, op deze manier is het goed te combineren. Voorheen hadden wij drie kamers ter beschikking voor gasten, hier hadden wij plaats voor vijf gasten. Achter het huis hebben wij een grote tuin en hebben daar de laatste maanden een extra verblijf laten bouwen. Nu hebben wij vijf kamers beschikbaar voor tien personen. Volgens de wet moet je dan verplicht een legionellapreventie plan en een beheersplan laten opstellen. We hadden hiervoor een bedrijf aangenomen dat monsters bij ons afnam en ons kon helpen met het beheersplan. Bij het nieuwgebouwde verblijf hadden wij nog oude waterleidingen lopen die nauwelijks gebruikt waren de laatste jaren. Hier hadden ze de legionella bacterie in te hoge maten aangetroffen, waardoor er een chemische desinfectie nodig was. Gelukkig was dit gedeelte nog niet open voor gasten, anders hadden zij ziek kunnen worden. Na een chemische desinfectie wisten wij zeker dat al onze leidingen weer helemaal schoon zouden worden.

Chemische desinfectie door hollandbuilding.nl 

We hadden een bedrijf in de beurt gevonden dat ons kon helpen met de chemische desinfectie. We hadden ze gevonden via de website hollandbuilding.nl. Een thermische desinfectie was in ons geval ook mogelijk, maar wij wilden zeker zijn dat de leidingen compleet schoon werden, daarom kozen we voor een chemische desinfectie. Binnen een week konden ze al bij ons aan de slag met de schoonmaak. Wij hadden onze gasten van te voren gewaarschuwd dat wij de waterleidingen zouden laten schoonmaken en daarom leek het ons beter om de boekingen te annuleren. Een gast gaf aan dat hij het geen probleem vond en wilde toch gebruik maken van de kamer. Tijdens de chemische desinfectie ontkoppelde het bedrijf onze waterleidingen en injecteerde ze een chemisch middel. Het hele proces duurde ongeveer vijf uur, maar hierna wisten we wel zeker dat al onze leidingen vrij van bacteriën waren. Na afloop werden alle leidingen gecontroleerd, zodat ze zeker wisten dat er geen legionella bacterie meer aanwezig was. De gast had er niets van gemerkt, want hij was al weg voordat ze begonnen.   

Beter voorkomen dan genezen

In ons geval zat er niets anders op dan een chemische desinfectie, maar een veel gevallen is een besmetting te voorkomen. Een beheersplan zorgt er normaal voor dat het water schoon en veilig blijft. Gelukkig waren wij er op tijd bij en was niemand ziek geworden. Indien er wel een chemische desinfectie nodig is, dan raden wij hollandbuilding aan

  • Binnen vijf uur waren onze leidingen weer schoon
  • Er werd achteraf gecontroleerd zodat we zeker wisten dat de bacterie niet meer aanwezig was
  • Al binnen een week konden ze bij ons langskomen