ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Een e-sigaret naar uw smaak

beste-e-sigaret - e-sigaretTegenwoordig is de elektronische sigaret overal verkrijgbaar en wordt het door heel veel mensen gebruikt. Een goed alternatief voor de echte sigaret en zowel binnen als buiten bruikbaar. Net als bij normale sigaretten zult u bij de e-sigaret ook een voorkeur hebben. U kunt namelijk kiezen uit veel verschillende soorten waarbij ook de smaak verschilt. De e-sigaret ziet er bijna hetzelfde uit als een gewone sigaret en gaat ongeveer net zo lang mee als een heel pakje van 20 stuks. De werking van een elektronische sigaret is uiteraard wel heel anders. Het geheel is opgebouwd uit een batterij, die oplaadbaar is in het stopcontact, een vulling en naar gelieve een verdamper. Met één vulling, ook wel een cartomizer genoemd, kunt u ongeveer 200 keer inhaleren. Dit staat ongeveer gelijk aan een heel pakje. Het is dus van belang dat u goed in de gaten houdt dat u niet te veel in één keer rookt. Bij gewone sigaretten ziet u vanzelf dat het pakje wel heel snel leeg raakt en zullen de meeste mensen wel kunnen stoppen. Bij een e-sigaret is dit anders, omdat het niet duidelijk wordt hoeveel er al opgerookt is. Maat houden is dus veel lastiger. Dit moet echter geen probleem zijn wanneer u zelf in de gaten houdt hoeveel trekjes u genomen hebt. Heel handig is het uiteraard dat de e-sigaret opgeladen kan worden. Zowel in de computer via een USB poort als via het stopcontact. Voor veel mensen echt een uitkomst. U hoeft niet meer door weer en wind naar de supermarkt om toch uw behoefte aan nicotine te kunnen stillen, met de elektronische sigaretten heeft u binnen zeer korte tijd uw sigaret weer in de hand. Net als bij een normale sigaret kunt u de damp inhaleren via het mondstukje. De vloeistof in de vulling verdampt doordat de batterij opwarmt, wat er voor zorgt dat u de damp kunt inhaleren. Er zijn veel verschillende modellen in omloop die er steeds net wat anders uitzien. Zo is de e-sigaret zo echt mogelijk gemaakt door de toevoeging van een LED lampje aan de achterkant. Net als bij een echte sigaret waarbij het papier oplicht zodra er een trekje genomen wordt. De e-sigaret is dan net echt. Om het overmatig kettingroken tegen te gaan hebben andere types een ingebouwde beveiliging waardoor de e-sigaret bij te veel roken automatisch uit gaat.

Voor- en nadelen van de e-sigaret

Aan het gebruik van e-sigaretten zitten zoals bij zoveel producten zowel voor als nadelen. Naast de vele voordelen van een e-sigaret zijn er ook een aantal nadelen te noemen. Bijvoorbeeld de beperkte batterij duur of de mogelijkheid van een nicotineverslaving die door de e-sigaret kan worden gestart. Echter is dit bijna verwaarloosbaar wanneer deze stoffen met nicotine uit echte sigaretten worden gemeten. Een e-sigaret heeft vooral veel voordelen:

  • Roken zonder teer en nicotine
  • Grote daling aan schadelijke stoffen
  • Goedkoop en niet schadelijk voor uw omgeving

Bij elektronische sigaretten komt u dus veel voordelen tegen. U kunt deze nieuwe sigaretten ook goed gebruiken wanneer u wilt stoppen met roken. Er zitten nauwelijks schadelijke stoffen meer in een e-sigaret. Wanneer u toch nicotine wilt hebben kunt u zelf bepalen hoeveel. Dit is uitermate handig wanneer u het roken langzaam af wilt bouwen. Door de vermindering van nicotine zult u het gevoel van verslaving langzaam kwijtraken, waardoor u op den duur geen behoefte meer zult hebben aan een sigaret. Het kankerverwekkende teer dat in elke gewone sigaret zit, is volledig verwijdert uit de e-sigaretten. U kunt er dus van op aan dat u het bekende rokershoestje binnen korte tijd kwijt bent. Uiteraard is er sinds de opkomst van deze nieuwe sigaretten veel onderzoek gedaan naar hoe het staat met de gezondheid bij het elektronisch roken. Verschillende wetenschappelijke studies hebben ondertussen aangetoond dat de e-sigaret velen malen beter is dan een gewone sigaret. Het is gebleken dat velen die overstapten naar deze manier van roken veel minder vaak behoefte hadden aan een sigaret en de elektronische sigaret ook minder vaak gingen gebruiken. Daarnaast bleek de nieuwe sigaret veel minder toxisch na een Belgisch onderzoek uit 2013.

Goed voor de omgeving

Uiteraard heeft u bij het elektronisch roken niet alleen zelf baat bij een verbetering van de gezondheid. Doordat er geen stinkende rook meer vrijkomt, maar uitsluitend damp, hebben mensen in uw omgeving veel minder last van uw rookgewoonte. Hierdoor is het weer mogelijk om binnen te roken of wanneer u dicht naast anderen staat. Niemand zal last hebben van vervelende luchtjes. Ook hoeft u zich geen zorgen meer te maken over gordijnen die om de zoveel tijd gewassen moeten worden of muren die van ellende geel uitslaan. Voor u en uw omgeving is het elektronische roken dus echt een goede uitkomst. Om wat afwisseling in de smaak van de sigaret te krijgen kunt u verschillende soorten vloeistoffen gebruiken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan mint smaak dat in de geur van de rook niet terugkomt. Ook hoeft u met deze nieuwe sigaretten helemaal niet bang te zijn voor het gevaar van brand door een onoplettendheid met een overvolle asbak of een brandende vallende sigaret. Deze sigaret heeft veel voordelen en het is altijd goed om het gewoon een keer te proberen. Wellicht bent u zelf ook na korte tijd van uw rookverslaving af en kunt u in de toekomst genieten van het roken via een echte e-sigaret die u gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen.