ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Gastouderopvang, oppas, crèche

Veel mensen blijven graag werken, ook op het moment dat zij kinderen krijgen. Waar vrouwen vroeger vanaf dat moment bij huis bleven en voor hun kroost zorgden, willen zij nu graag meer financiële zelfstandigheid en willen zij aan hun carrière blijven werken. Met deze ontwikkeling is ook de behoefte aan opvangmogelijkheden voor de kids sterk vergroot. U kunt daardoor nu kiezen uit verschillende opties, zoals de gastouderopvang, de crèche of oppas. Voor veel mensen heeft het oppassen door grootouders of andere bekenden de voorkeur boven de gastouderopvang of de crèche. Het voordeel hiervan is dat u deze mensen al kent en dat uw kinderen op deze manier de kans krijgen om meer contact te hebben met bijvoorbeeld hun grootouders. Zo kan er een extra stevige band opgebouwd worden. Bovendien weet u vaak goed wat u kunt verwachten van hen wat betreft opvoedregels, aangezien u zelf door hen opgevoed bent. Maar niet alle mensen hebben deze mogelijkheid, sommige grootouders zien een of meerdere vaste oppasdagen per week niet zitten, andere wonen niet in de buurt en in weer andere gevallen hebben de grootouders gewoon een te druk leven om ook nog eens op vaste dag op te passen. Dan blijven de mogelijkheden van de gastouderopvang en de crèche over. Waarvoor kunt u nu het beste kiezen? In veel gevallen kiezen mensen voor de crèche, maar er is ook genoeg te zeggen voor het kiezen voor de gastouderopvang, waarbij uw kind bij iemand thuis opgevangen wordt, als het ware in het gezin meedraait. Deze laatste kan u veel verschillende voordelen bieden en het is daarom echt aan te raden om voor uzelf op een rijtje te zetten wat u belangrijk vindt en welke vorm van opvang daar het best bij past.

Voordelen van gastouderopvang

Waarom zou u nu kiezen voor het gebruik maken van de gastouderopvang, wat heeft dit voor voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de crèche? Er zijn verschillende punten aan te geven, namelijk:

  • flexibiliteit
  • vertrouwdheid
  • stabiliteit
  • kleinschaligheid
  • betere ontwikkeling van de kinderen
  • gunstige tarieven

Natuurlijk is het goed om nog eens nader op deze punten in te gaan. Een groot voordeel van de gastouderopvang is de flexibiliteit, waarmee bedoeld wordt dat uw kinderen er op veel meer momenten terecht kunnen dan bij de crèche. Bij veel gastouders is er de mogelijkheid om ook ’s avonds en ’s nachts de kleintjes op te vangen, wat natuurlijk ideaal is als u sterk wisselende werktijden hebt, bijvoorbeeld vanwege ploegendiensten. Gastouderopvang is dus ideaal voor mensen die geen strikte werktijden hebben. Een zeer groot voordeel van de gastouderopvang is natuurlijk de kleinschaligheid. Doordat er nooit meer dan vijf kinderen opgevangen worden, kunt u er zeker van zijn dat de gastouder genoeg aandacht heeft voor uw kleintje en dat er goed opgelet wordt. Uw kind verdwijnt bij deze opvang niet in de massa en er is echt aandacht voor het individu. Dit is ook terug te zien in onderzoeken, het blijkt namelijk dat kinderen die door gastouders opgevangen worden meer zelfverzekerd en ontspannen zijn. Voor hun persoonlijke ontwikkeling is het dus zeker goed. Ook is het natuurlijk heel fijn dat u persoonlijk een keuze kunt maken voor wie er voor uw kind zorgt op het moment dat u aan het werk gaat. Natuurlijk kiest u ook heel bewust voor een bepaalde crèche, maar u hebt daar geen invloed op welk personeel er werkt. Kiest u voor de gastouderopvang, dan kiest u zelf een gastouder uit en hebt u dus de mogelijkheid om iemand te kiezen die goed aansluit bij uw wensen en uw ideeën over opvoeding. Daarnaast heeft het ook nog eens als voordeel dat dit meer stabiliteit biedt. Uw kindje krijgt niet continu te maken met andere medewerkers van de crèche, maar ziet iedere keer weer hetzelfde vertrouwde gezicht. Dit zal het voor uw kleintje een stuk gemakkelijker maken en ook voor uzelf is het een stuk gemakkelijker om uw kind daar achter te laten. Daarnaast, maar dat is natuurlijk een minder belangrijk punt dan de hiervoor aangegeven zaken, pakt de gastouderopvang in veel gevallen ook nog een stuk voordeliger uit dan de crèche.

Goed gastouderbureau

Er zijn dus redenen genoeg om juist voor gastouderopvang te kiezen. Nu is het natuurlijk alleen nog de vraag hoe u goede gastouders kunt vinden. Woont u in de Achterhoek of in Twente, dan kunt u dit doen via gastouderbureau Snoesje. Natuurlijk kunt u ook zelf op zoek gaan, bijvoorbeeld via uw kennissenkring of door het zetten van een advertentie, maar ook dan is het altijd raadzaam om de financiën alsnog via een speciaal bureau voor gastouderopvang te laten lopen. Waarom zou u dit nu doen? Omdat u dan zeker weet dat alles contractueel goed geregeld is, dat er goede overeenkomsten zijn over verantwoordelijkheid en over de financiën. Als u zelf niemand weet voor gastouderopvang en daarom contact opneemt met Snoesje, hoe gaat alles dan in het werk? In de eerste plaats wordt u dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met een van de bemiddelaars, zodat er gekeken kan worden naar wat uw profiel is, wat uw wensen zijn en bij welke gastouder dit het beste aansluit. Aan de hand hiervan doen zij u verschillende voorstellen en kunt u kennis maken met verschillende personen die gastouderopvang aanbieden. Is er een klik, dan worden de overeenkomsten opgesteld. Op deze manier weet u dus zeker dat alles rondom de gastouderopvang goed geregeld is.

Meer van gastouderbureausnoesje.nl

Deel dit bericht hieronder