ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Heeft u een fysiotherapeut nodig?

Hierhebikpijn - FysiotherapeutDe bovenstaande vraag wordt vaak aan mensen gesteld. Want soms krijgt iemand ergens pijn en dan weet die persoon niet zeker of die naar een fysiotherapeut moet of niet. Het is lastig te bepalen. Als u bijvoorbeeld een operatie heeft gehad aan uw knie dan wordt een fysiotherapeut wel aangeraden omdat u dan sneller kunt revalideren. Als u bijvoorbeeld een fanatieke sporter bent, dan is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd naar een fysiotherapeut te gaan. Hier wordt vaak op gewezen door artsen, sportbegeleiders en andere adviseurs. Maar als u geen sportbegeleider heeft of een operatie heeft gehad in de afgelopen tijd maar u heeft wel klachten, dan kunt u natuurlijk naar de huisarts gaan. Maar als u naar de huisarts gaat om te bekijken wat er mis is, dan kost dit weer geld. Om dit te voorkomen kunt u natuurlijk ook op het internet allerlei informatie op zoeken. Maar de informatie die vaak online staat, is maar op bepaalde mensen toepasbaar. Dit kan erg lastig zijn. Als u weinig kennis heeft van het menselijk lichaam en u gelooft alles wat op het internet staat dan kunt u verkeerde diagnoses stellen voor uzelf. Daarom is het belangrijk dat u naar een goede website gaat waar u juiste informatie kunt vinden. Een website waar u terecht kunt voor correcte informatie is Hierhebikpijn.nl. Deze website heeft namelijk in samenwerking met fysiotherapeuten informatie opgesteld om mensen te informeren over wat de pijn in uw lichaam is. U kunt via deze website ook naar een fysiotherapeut zoeken bij u in de buurt. Als u naar de website gaat dan kunt u ook een stappenplan volgen. U kunt namelijk op de website een check doen. U moet aangeven waar u pijn heeft en een aantal vragen beantwoorden. Daarna krijgt u een uitslag en dan krijgt u bepaalde verklaringen waar uw pijn vandaan kan komen. Dit kunt u gebruiken om naar een fysiotherapeut te gaan. Als u de check heeft gedaan en u heeft een verklaring gevonden voor uw pijn, ga dan via de website op zoek naar een fysiotherapeut bij u in de buurt. Dit kan ook erg gemakkelijk. U hoeft alleen uw postcode in te vullen en dan krijgt u de dichtstbijzijnde fysiotherapeut. Er zijn verschillende praktijken die aangemeld zijn voor deze website. Het zijn lang niet alle praktijken omdat dit er erg veel zijn. U kunt voor de volgende provincies in ieder geval een fysiotherapeut vinden:

  • Drenthe
  • Flevoland
  • Friesland
  • Groningen
  • Limburg

Maar er zijn nog meer provincies. Eigenlijk zijn er in alle provincies wel praktijken die zich hebben aangemeld voor de website maar het kan zijn dat er in sommige provincies minder praktijken staan aangeboden op de website.

Check, informatie en de fysiotherapeut vinden

Als u naar de website gaat dan komt u direct op de pagina waar u een check kunt doen. U kunt hier gratis een klacht beschrijven en hier een uitslag over krijgen. Op de website staat al veel informatie over algemene klachten. Als u bijvoorbeeld op het kopje “Aandoeningen” klikt, dan komt u op een pagina waar een lichaam op staat. Vervolgens kunt u op een van de plekken van het lichaam klikken en dan verschijnen de verschillende aandoeningen die bij dit gedeelte van het lichaam voor kunnen komen. Dit is heel handig wanneer u gewoon op zoek bent naar informatie. Stel: u weet al dat u een Jumper’s knee heeft. Dan kunt u op deze aandoening klikken en dan krijgt u informatie. Als u alleen op zoek bent naar een fysiotherapeut dan kunt u ook gewoon op de site terecht en dan kunt u direct uw postcode invullen. Dan komen alle therapeuten bij u in de buurt op de site te staan. Ook kunt u gewoon op een van de provincies klikken. Als u namelijk in een bepaalde provincie woont dan kunt u ook zelf kiezen uit de verschillende fysiotherapeuten die aangeboden staan op de site. Het voordeel hieraan is, is dat u dan voor de fysiotherapeut geen verwijsbrief nodig heeft van de huisarts. Eerst moesten mensen namelijk altijd langs de huisarts om een brief te krijgen zodat ze bij de fysiotherapeut terecht konden, maar dat hoeft niet meer. Dit heeft als voordeel dat u direct geholpen kan worden en dat u niet eerst een verklaring nodig heeft die ondertekend is door uw huisarts.

Meer informatie

Op de website kunt u al veel meer informatie vinden dan u denkt. U kunt hier namelijk, zoals hierboven ook al is genoemd, een pagina vinden waar u alle aandoeningen van het lichaam kunt vinden die voor een fysiotherapeut interessant zijn. Daarnaast kunt u ook een blog vinden. Hier discussiëren mensen over de werking van het lichaam en ook de klachten die ze hebben en wat ze er aan doen. Dit is misschien handig als u zelf dezelfde klachten heeft. Dan kunt u namelijk bekijken wat iemand eraan gedaan heeft en zo ook uw eigen oplossing vinden. Daarnaast kunt u ook over de website meer informatie vinden. Als u op het kopje “Over ons” klikt dan kunt u bekijken waarom en hoe deze website is opgezet. Wat nog wel belangrijk is om te weten, is dat deze website geen vervanging is voor een afspraak met de huisarts of fysiotherapeut. Het is alsnog belangrijk om langs de fysiotherapeut te gaan om de klachten te behandelen. Als u nog vragen heeft hierover, neem dan contact op.