ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Heeft u vragen over erfenis of uitvaart?

We krijgen allemaal op een dag te maken met het overlijden van een dierbare of met de wetenschap dat ons eigen einde naderbij komt. Dat zijn zaken waar het beste van te voren bij kan worden stilgestaan. Maar waar begint u en hoe weet u nu wat er allemaal bij komt kijken? Vragen over erfenis of uitvaart, maar ook vragen over andere zaken die te maken hebben met het overlijden, vindt u allemaal op onze website De Uitvaart Informatie Hulplijn. De meest gestelde vragen over erfenis uitvaart en alles wat te maken heeft met het overlijden van een dierbare en natuurlijk de nazorg vindt u terug op onze website. Mocht u graag iemand persoonlijk spreken, dan bieden wij u direct de gelegenheid om te bellen met een van onze medewerkers. Op het moment dat uw eigen einde dichterbij komt, zult u er verstandig aan doen om stil te staan bij de gevolgen die het einde kan hebben voor uw nabestaanden. Denk hierbij aan de gevolgen voor de kinderen, de woonsituatie, maar denk hierbij ook aan uw nalatenschap op financieel gebied. Waar wilt u dat uw geld naartoe gaat? Op het moment dat u niet van te voren vastlegt wat uw persoonlijke wensen precies zijn, kan het zo zijn dat er andere dingen met uw bezittingen gebeuren dan u had gewild. Dat is iets wat voorkomen moet worden. Heeft u al stilgestaan bij het feit dat uw bezittingen automatisch worden toegewezen als u niet vast laat leggen hoe u wilt dat uw bezittingen verdeeld worden? Sta daar dan vandaag bij stil en neem contact op met een executeur. Niet alleen kan deze executeur samen met u uw wensen bespreken en vragen over erfenis en uitvaart beantwoorden, ook kan deze executeur uw uitvaart voor een groot deel in kaart brengen. U heeft namelijk de mogelijkheid om uw uitvaart helemaal van te voren te regelen en dat is voor uw nabestaanden wel zo prettig. Heeft u vragen over erfenis, uitvaart of nazorg? Neem dan contact op met een van onze medewerkers of bekijk onze website:

  • voor al uw vragen over erfenis
  • voor al uw vragen over uitvaart
  • voor al uw vragen over nazorg
  • voor al uw vragen over financiën
  • voor al uw vragen over voogdij

Belangrijke vragen over erfenis

Belangrijke vragen over erfenis en uitvaart worden beantwoord op onze website. Onder het gelijknamige kopje ‘vragen over erfenis’ vindt u alles wat u moet weten over de te nemen stappen wanneer u uw erfenis goed wilt regelen. Mensen met kinderen staan over het algemeen meer stil bij de gevolgen die hun overlijden heeft op de nabestaanden. Wat wij toch altijd willen benadrukken is dat het voor uw dierbaren erg belangrijk is dat er niet veel vragen overblijven na het overlijden. Het regelen van een uitvaart is een heftige zaak en de periode na het overlijden van een dierbare is al moeilijk genoeg. Om deze periode beter door te komen en niet de hele tijd bezig te hoeven zijn met de vragen over erfenis, uitvaart en alles wat er bij komt kijken, kan het verstandig zijn om van te voren een aantal dingen vast te leggen. Wat betreft de uitvaart komen er namelijk heel veel vragen op de nabestaanden af. Dat gaat van het uitkiezen van een locatie voor de uitvaart, de kist, het vervoer, de bloemen, de muziek en natuurlijk de centrale vraag of iemand gecremeerd of begraven wil worden. De meeste mensen hebben ooit wel eens een gesprek gehad over het overlijden, maar dat zijn vaak geen officiële gesprekken waarin alles zwart op wit wordt vastgelegd. Natuurlijk is het niet zo verwonderlijk dat mensen enige weerstand voelen bij het overlijden en vragen over erfenis, overlijden, uitvaart en alles wat er bij komt kijken beantwoorden is iets wat mensen graag voor zich uitschuiven. Toch raden wij u aan om eens stil te staan bij uw wensen en deze vast te leggen.

Uw testament opstellen

Wilt u meer weten over het opstellen van uw testament? Heeft u vragen over uw wilsbeschikking en wilt u weten wat de eerste stappen zijn die u moet ondernemen op het moment dat u meer zaken omtrent het afscheid vast wilt leggen. Ga dan naar onze website en zoek op ‘vragen over erfenis’. Hier vindt u alle vragen over erfenis en uitvaart die u beantwoord wilt zien. Vragen over erfenis zoals: ‘Hoe stel ik een codicil of testament op?’ ‘Wat doet een executeur precies?’ ‘Is mijn testament AWBZ-bestendig?’ ‘Hoe regel ik mijn eigen uitvaart van te voren?’ ‘Wat zijn de zaken waar ik altijd over na moet denken als ik weet dat ik binnenkort kom te overlijden?’ ‘Ik heb kinderen, hoe regel ik de voogdij?’ ‘Ik weet niet goed waar ik moet beginnen?’ ‘Ik wil graag mijn uitvaart tot in de puntjes regelen, kan ik iemand persoonlijk spreken?’ ‘Ik wil graag een brochure aanvragen, waar kan ik dat doen?’. Er zijn net zo veel vragen als antwoorden als het gaat om uitvaart en afscheid. Dat is iets waar wij u mee kunnen helpen. Wij vinden het heel erg belangrijk om u te helpen met het maken van de juiste keuzes en het regelen van de zaken die u het beste zelf kunt regelen. Neem contact met ons op. Mocht u alle informatie over uitvaart even op uw gemak willen lezen, dan bieden wij u tevens de mogelijkheid om onze brochure aan te vragen.