ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Hoeveel gaat jouw crematie kosten?

Als jij een uitvaartverzekering af gaat sluiten of gaat sparen voor je uitvaart, dan is het wel van belang dat je weet hoe hoog begrafenis en crematie kosten ongeveer liggen. Weet je dit niet, dan heb je immers ook geen idee hoeveel geld je moet sparen of voor welk bedrag jij je moet verzekeren. Als je advertenties leest van verzekeringsmaatschappijen of uitvaartverzorgers, dan gaat het vaak over gemiddelde bedragen voor een uitvaart. Maar dat hoeft niet te betekenen dat dit ook is wat jouw crematie kosten gaat. Dat hangt maar net af van welke wensen jij allemaal hebt.

Zet je wensen op een rij

Om de hoogte van de crematie kosten te kunnen bepalen, is het van belang om te weten wat jouw wensen op dit gebied zijn. En dan gaat het natuurlijk niet om het uiteindelijke cremeren zelf, maar meer om de afscheidsdienst en alle andere zaken die er aan vooraf gaan. En om wat er met jouw as dient te gebeuren. Om met dit laatste te beginnen, je hebt hiervoor diverse opties: 

  • nabestaanden kunnen de as in een urn meenemen naar huis
  • jouw urn kan bijgezet worden in een urnenmuur of nis
  • jouw as kan uitgestrooid worden

Iedere optie brengt weer heel andere kosten met zich mee en beïnvloedt dus de totale hoogte van hoeveel de crematie kosten gaat. Wat ook van invloed is, is het soort urn dat er gekozen wordt. Uitvaartcentra hebben standaard exemplaren op voorraad, maar je kunt zelf ook de voorkeur geven aan een luxere variant, waarvoor de prijs uiteraard weer hoger ligt. En dan zijn er nog zoveel andere zaken waar een bepaald prijskaartje aan hangt. Denk dan aan het aantal rouwkaarten dat er verstuurd moet worden, aan het al dan niet plaatsen van een advertentie in de krant, aan het sturen van bedankkaarten. En voor de  totale crematie kosten speelt ook mee of jij opgebaard wil worden, of dit thuis moet gebeuren of in een rouwcentrum. En wat voor soort afscheidsdienst er moet komen.

Crematie kosten bepalen

Er zijn dus heel veel verschillende factoren die samen bepalen hoe hoog de crematie kosten in totaal zullen zijn. Werken met een gemiddelde zegt daarom weinig of dit voor jouw uitvaart voldoende zal zijn of juist veel te veel. Het is daarom ook niet verkeerd om voor jezelf eens op een rijtje te zetten wat jouw wensen op dit gebied zijn. Bij Kosten van een Uitvaart hebben ze hiervoor een vragenlijst gemaakt die vervolgens gebruikt kan worden voor een offerte. Jij geeft hierop aan wat jouw wensen zijn en zij sturen dit door naar uitvaartverzorgers bij jou in de buurt. Die sturen vervolgens een offerte aan jou retour. Zo weet je wat je ongeveer aan crematie kosten kunt verwachten. En je hebt meteen een beeld van welke uitvaartverzorger in jouw omgeving voordelig is ten opzichte van anderen. Op basis van de offerte kun jij dan jouw verzekering aanpassen of meer of minder geld sparen. Bewaar je de offertes, dan weten jouw nabestaanden ook meteen wat jouw wensen zijn. Dat maakt het organiseren van de uitvaart voor hen een stuk eenvoudiger.

Lees meer…