ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Kun jij een beroep doen op de wbso?

De overheid heeft verschillende regelingen om ondernemers te ondersteunen, een daarvan is de wbso. Kun jij hier gebruik van maken en zo ja, hoe moet je dit dan regelen? Het is fijn dat er zoveel maatregelen zijn om ondernemend Nederland te helpen, maar voor jou als ondernemer kan het lastig zijn om je weg te vinden in dit oerwoud van regelgevingen. Gelukkig kun je hier vaak wel hulp bij krijgen, in het geval van de wbso kun je de hulp inschakelen van WBSOburo. Zij kunnen nagaan of jij hier recht op hebt en kunnen de aanvraag voor jou indienen.

Wat is wbso?

Voordat je weet of je ergens recht op hebt of niet, moet je natuurlijk eerst weten wat de regeling inhoudt en waar het voor bedoeld is. Wat is nu de wbso? Dit is een afkorting die staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een fiscale regeling die bedoeld is om innovatie in het bedrijfsleven te stimuleren. Het vergt van een bedrijf natuurlijk veel inspanning maar ook zeker financi├źn om nieuwe zaken te ontwikkelen. Je hebt bijvoorbeeld extra personeel nodig om de vernieuwingen uit te denken en ook daadwerkelijk te ontwikkelen. Met de wbso kun je de loonkosten voor dit speur- en ontwikkelingswerk verlagen, omdat je dan minder loonheffing aan de belastingdienst hoeft af te dragen. Zo kun je dus de kosten voor het innoveren laag houden. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden waar jij aan moet voldoen, niet ieder project komt hiervoor in aanmerking. Het gaat er om dat jij zelf een product of dienst of productieproces ontwikkelt of verbetert. Daarnaast komt ook technisch-wetenschappelijk onderzoek hiervoor in aanmerking. Op welk gebied de innovatie ligt maakt minder uit, zolang het maar echt om een innovatie gaat kun je gebruik maken van de wbso.

Voor wie?

Welke ondernemers kunnen er nu van deze regeling gebruik maken? Eigenlijk iedereen, het staat namelijk open voor:

  • zzp’ers
  • mkb’ers
  • startups
  • multinationals

Voor de wbso maakt het dus niet uit hoe klein of groot jouw bedrijf is, het gaat echt puur om de innovaties waar jij je mee bezig houdt. Wel zijn er natuurlijk eisen, zoals dat er minimaal 500 uur per jaar aan het innovatieve project gewerkt moet worden. Houd jij je met je bedrijf bezig met innovaties van producten, diensten of productieprocessen en vraag jij je af of je een beroep kunt doen op deze regeling? Dan kun je het beste de hulp inschakelen van WBSOburo. Zij weten precies welke projecten wel of niet hiervoor in aanmerking komen en aan welke eisen jij moet voldoen. Daarnaast kunnen zij jou ook helpen met het opstellen van de aanvraag. Het aanvragen van dergelijke subsidies is altijd een proces dat veel tijd kost, omdat je aanvraag op een bepaalde manier opgesteld moet zijn om succes te hebben. Bij dit buro hebben ze hier veel ervaring mee. Daardoor weten zij precies hoe ze alles op papier moeten zetten. Zo kost het aanvraagproces minder tijd en vergroot je bovendien de kans enorm dat jouw aanvraag succesvol is. Als je gebruik wilt maken van de wbso, dan is de hulp van WBSOburo dus echt aan te raden!