ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Shin splints verholpen door fysiotherapiepraktijk

Shin splints verholpen door fysiotherapiepraktijkEen vriendin van mij was aan het trainen voor de halve marathon. Ze was al een paar weken aan het opbouwen en rende al 8 kilometer aan een stuk. Ze vertelde dat ze veel energie kreeg door het trainen en dat ze er erg van genoot. Ik werd ook enthousiast en besloot om met haar mee te trainen voor de halve marathon. De laatste keer dat ik gesport had, kon ik me niet meer herinneren. Ik denk dat ik twee jaar geleden ben gestopt met de spinning lessen bij de sportschool. Daarna heb ik misschien wat gewandeld en heb ik een paar keer op de fiets gezeten. Ik dacht er niet bij na dat het verstandig zou zijn om de training rustig aan op te bouwen. Ik had een redelijke conditie dus ik kon het gemakkelijk volhouden. Een paar weken later zaten we al op 15 kilometer. Opeens kreeg ik wat last van mijn scheenbeen. Tijdens het rennen had ik er geen last van, maar voor en na de training speelde de pijn steeds op. Omdat ik er tijdens de training geen last van had, besloot ik om gewoon door te rennen. Ik wilde immers meedoen met de halve marathon. Maar toen mijn pijnklachten steeds erger werden, besloot ik om advies in te winnen bij de fysiotherapiepraktijk in ons dorp. Ik was al bekend met de fysiotherapiepraktijk want ik was er al eens eerder geweest voor de behandeling van mijn nekklachten. Ik was toen erg tevreden over de behandeling en daarom wist ik zeker dat ze me daar wel goed advies konden geven. Bij de fysiotherapiepraktijk kreeg ik het advies om onmiddellijk met de training te stoppen. De therapeut vertelde dat ik shin splints had. Dit komt vaak voor bij mensen die hardlopen en het te snel op willen bouwen. Als ik de training door zou blijven zetten, zouden de klachten alleen maar erger worden. Hoe eerder ik een behandeling zou ondergaan, hoe sneller ik van de klachten af kon zijn. Met pijn in het hart heb ik de training voor de halve marathon stopgezet. Ik baalde als een stekker, want qua uithoudingsvermogen was ik er helemaal klaar voor. Alleen wilde mijn lichaam niet mee. Ik besloot dus om snel met de behandeling bij de fysiotherapiepraktijk te starten.

Effectieve behandeling bij fysiotherapiepraktijk

Bij de fysiotherapiepraktijk bestond mijn behandeling uit verschillende analyse:

  • Voetanalyse;
  • Onderzoek looppatroon;
  • Spierkrachttest.

In de eerste plaats moest ik mijn hardloopschoenen vervangen door schoenen met een betere demping. Ik moest ook zooltjes aan laten meten omdat ik platvoeten heb. Via de fysiotherapiepraktijk kreeg ik een adres waar ik mijn zooltjes kon laten maken. Daarnaast werd mijn looppatroon geanalyseerd. Daaruit bleek dat ik mijn voeten niet goed afwikkelde. Ik kreeg daarom oefeningen waarmee ik mijn looppatroon kon verbeteren. Uit een andere test bleek verder dat mijn bovenbeen spieren niet sterk genoeg waren. Tijdens mijn behandeling in de fysiotherapiepraktijk moest ik verschillende oefeningen doen om mijn spierkracht te versterken. Mijn therapeut hield nauwlettend in de gaten of ik de oefeningen wel goed deed en ik werd gecorrigeerd als ik een beweging niet juist maakte. Ik kreeg ook oefeningen mee voor thuis. Uiteraard was ik gemotiveerd om deze te doen omdat ik zo snel mogelijk een halve marathon wilde lopen.

Klachtenvrij

Na enkele behandelingen was ik van mijn shin splints af. De behandeling was zeer effectief. Omdat ik ook zo gemotiveerd was om mijn oefeningen te doen kon ik mijn training weer snel oppakken. Over een paar weken doe ik mee aan de halve marathon. Ik ben ontzettend tevreden over de therapeut en de behandeling bij fysiotherapiepraktijk Nummer 1.