ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Voor elke heer en dame de juiste lijn incontinentiematerialen

Wanneer u last heeft van incontinentie, kan dit in de beginperiode als een schok worden ervaren. Het feit dat de controle over een specifieke lichaamsfunctie verdwijnt of vermindert, geeft veelal een beangstigend gevoel. Gelukkig zijn er anno nu voldoende behandelmogelijkheden die de klachten wellicht niet kunnen doen verdwijnen, maar wel kunnen terugdringen. Daarnaast helpen incontinentiematerialen u in belangrijke mate de grip op uw leven te behouden. Niet zomaar elk incontinentiemateriaal kan voor elk type en elke mate van urineverlies worden gebruikt.

Incontinentiemateriaal voor dames én heren

Gaat u voor het eerst op zoek naar incontinentiemateriaal, dan is de kans aanwezig dat u door de bomen het bos niet ziet. Daarom helpen wij u middels dit blog graag wat op weg. De bekendste aanbieder van producten die u ondersteunen bij verlies van urine en/of feces is TENA. TENA heeft producten voor zowel heren als dames, want de anatomie van beide geslachten verschilt uiteraard. Zo bevindt zich bij heren de absorptiekern van incontinentiebroekjes bijvoorbeeld meer aan de voorkant, terwijl deze bij materialen voor vrouwen meer in het midden is geplaatst.

Inleggers, slips, pants

Niet alleen bestaan er verschillende maten incontinentiemateriaal (uw lichaamsomvang bepaalt welke maat u nodig heeft en deze maat heeft niets te maken met het absorptievermogen), er zijn ook nog eens zeer uiteenlopende producten. Zo zijn er inleggers, die meestal voor het verlies van enkele druppels of scheutjes worden gebruikt, maar ook slips. Deze worden ingezet wanneer er sprake is van hevig urineverlies. De meest gebruikte materialen zijn pants, ook wel broekjes genoemd. Deze trekt u aan alsof het uw ondergoed is en verwisselt u voor een nieuw broekje wanneer deze verzadigd is. Binnen deze broekjes staan verschillende lijnen, bedoeld voor bepaalde behoeften.

Original pants

We beginnen bij het incontinentiemateriaal dat misschien wel het meest gebruikt wordt; TENA Pants Original, de incontinentiebroekjes die voor zowel mannen als vrouwen bestaan. Deze lijken sterk op ondergoed en dragen erg comfortabel. De pants bestaan er met een maximaal absorptieniveau van twee tot tweeënhalve liter. Het superabsorberende incontinentiemateriaal waarvan de pants zijn gemaakt, verklaren het feit dat deze veel dunner zijn dan u bij deze mate van efficiëntie zou verwachten. De original-lijn is gemaakt voor mannen en vrouwen met plasproblemen, maar zonder speciale behoeften.

Discreet pants

TENA Discreet pants betreft incontinentiemateriaal/ incontinentieverband dat u een maximaal gevoel van veiligheid weet te bieden dankzij zijn InstaDRY-zone. Deze absorbeert de urine direct en weet deze goed vast te houden in het verband. Uw huid heeft daardoor niets te lijden. Het verband is zacht en comfortabel en is zó ontworpen, dat het zich helemaal naar uw lichaam vormt. Daardoor is het materiaal extra discreet en de dagelijkse keuze voor mensen met licht tot matig urineverlies. Dankzij de Discreet-lijn voelt u zich niet alleen zeker, maar ook zelfverzekerd.

De ProSkin-lijn

Alhoewel al het incontinentiemateriaal van TENA dermatologisch getest is en erop gericht is u tegen, naast het urineverlies, ook tegen huidproblemen te beschermen, kunt u wat betreft dat laatste nog net iets meer verwachten van de Proskin-lijn. Deze lijn is vervaardigd van huidverzorgende materialen die uw huid verzachten, droogheid voorkomen, maar tegelijkertijd de urine zo snel mogelijk absorbeert om direct contact met uw huid te voorkomen. Dit incontinentiemateriaal biedt een ware uitkomst voor mensen die gevoelig zijn voor huidirritaties.

TENA Flex

Het zal geen verrassing mogen heten dat de benaming Flex in deze lijn voor extra flexibiliteit staat. Dit betekent dat het materiaal zich helemaal aanpast. Niet alleen aan de lichaamsvormen van zijn drager, maar ook aan de manier waarop deze zich beweegt. Het is dan ook om die reden dat producten uit de Flex-lijn, behalve van TENA ook van andere producenten, vaak binnen de zorg gebruikt worden. Dankzij de goede aansluiting en flexibiliteit kunnen ongelukjes zo ook bij bedlegerige personen met incontinentie worden voorkomen. Erg handig incontinentiemateriaal dus ook voor verzorgers.

Meer weten over incontinentiemateriaal of incontinentiemateriaal kopen? Op internet kunt u dit op verschillende plekken gemakkelijk doen. Bestellingen worden doorgaans binnen 24 uur thuis bezorgd zonder dat websites hier extra kosten berekenen. Ideaal dus!