ZorgMediatheek

Documentatie, informatie, communicatie en kennis van organisaties in Nederland

Wat is Alopecia?

Veel mensen zijn bekend met het verschijnsel kaalheid, er zullen echter weinig mensen zijn die weten dat dit ook wel Alopecia genoemd wordt. Net als dat er weinigen weten wat de officiële term is, zijn er ook weinigen die weten dat er verschillende vormen en oorzaken van kaal worden zijn. Welke oorzaken kunnen we onderscheiden? Alopecia kan ontstaan door:

  • erfelijkheid
  • brandwonden
  • radiotherapie
  • chemotherapie
  • auto immuun ziekten

Van deze verschillende vormen is de eerste natuurlijk het meest bekend. Iedereen kent immers wel verschillende mannen die naarmate ze ouder worden, steeds kaler worden. Het is een bekend verschijnsel en niemand vindt het dan ook raar dat zij hier last van hebben. Maar liefst veertig procent van de mannen van dertig jaar of ouder heeft hier mee te maken, wat het de meest voorkomende vorm van Alopecia maakt. Doordat het zo vaak voorkomt, zullen er ook maar weinigen zijn die hier echt wakker van liggen. Natuurlijk vindt geen enkele man het leuk om minder haar te krijgen, maar vaak lossen ze dit probleem op door gewoon te kiezen voor een zeer kort kapsel, waardoor de kaalheid minder opvalt. Of ze kiezen ervoor om het juist langer te laten groeien, zodat het langere haar de kale plekken kan verdoezelen. Vindt u Alopecia androgenetica, wat de officiële term hiervoor is, wel heel erg vervelend en zou u graag weer een vollere haardos willen hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om bij een professioneel bedrijf haarstukken aan uw eigen haar te laten maken, zodat het net lijkt alsof u nog een volle haardos van uzelf hebt. Alopecia androgenetica is dus een zeer bekend verschijnsel bij mannen, maar wat veel mensen niet weten is dat dit ook bij vrouwen voor kan komen. Doordat het bij hen minder voorkomt en doordat er veel maatschappelijke druk ligt op vrouwen om een mooie bos haar te hebben, is het voor hen vaak een veel vervelender probleem. Gelukkig geldt voor hen hetzelfde als voor de heren, met haarstukken is het in veel gevallen goed op te lossen.

Alopecia door brandwonden, chemotherapie of radiotherapie

Vormen van kaalheid die niet ontstaan door erfelijkheid, zijn bijvoorbeeld Alopecia als gevolg van brandwonden, chemotherapie of radiotherapie. In het geval van brandwonden gaat het altijd om een permanente vorm van kaalheid. Doordat de huid beschadigd is, zullen er geen nieuwe haren kunnen groeien. Het is natuurlijk al erg genoeg dat u een brand hebt meegemaakt en daar brandwonden aan hebt overgehouden, u wilt daar natuurlijk eigenlijk liever niet continu aan herinnerd worden. Hebt u brandwonden op uw hoofd, waardoor u last hebt van Alopecia, dan zult u vaak te maken krijgen met starende blikken. Vindt u dit erg vervelend en wilt u hier graag niet meer mee te maken krijgen, dan kunt u kiezen voor een pruik of een haarwerk, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo hoeft niet iedereen te zien dat u brandwonden op uw hoofd heeft. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Alopecia als gevolg van chemotherapie of radiotherapie, met dit verschil dat het in deze gevallen vaak om een tijdelijk probleem gaat. Enkel in gevallen waarbij een zeer intensieve therapie gevolgd wordt, kan het voorkomen dat het probleem permanent van aard wordt. Dat neemt echter niet weg dat het zeer vervelend is om uw haar te verliezen. Dit zorgt er vaak voor dat u zich zieker voelt en bovendien zorgt het voor starende blikken van mensen. Omdat u niet altijd en overal maar patiënt wilt zijn, kan het helpen om te kiezen voor een oplossing in de vorm van een haarstuk of pruik. Zo kunt u uw Alopecia verbergen voor mensen die hier verder niets mee te maken hebben en aan wie u niet kenbaar wilt maken dat u ziek bent.

Algeheel haarverlies

Naast Alopecia als gevolg van erfelijkheid of brandwonden of als bijwerking van een behandeling tegen ziekte, kan kaalheid ook ontstaan door ziekte. Het gaat dan om de aandoeningen Alopecia areata en universalis. Wat is nu het verschil tussen deze twee? Bij Alopecia areata gaat het om het ontstaan van kale plekken, dit kan op de hoofdhuid zijn, maar ook op andere plekken op het lichaam. Bij een groot deel van de mensen komt uiteindelijk het haar weer terug, het is echter niet te voorspellen of dit zal gebeuren en zo ja, wanneer. En ook is het niet te zeggen of haar dat terugkomt ook daadwerkelijk blijft of dat het weer uit zal vallen. Bij Alopecia universalis is er evenveel onzekerheid over het feit of het haar al dan niet terugkomt, het grote verschil met de areata variant is dat er sprake is van compleet haarverlies. Dit betekent dat u niet alleen uw hoofdhaar kwijtraakt, maar ook gezichtsbeharing als snor, baard, wenkbrauwen en wimpers en ook al uw overige lichaamsbeharing. U kunt zich voorstellen dat dit zeer bepalend is voor uw uiterlijk en dat dit zeer vervelend is. Is de Alopecia permanent van aard, dan kunt u kiezen voor verschillende oplossingen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor permanente make-up of u kunt een stoppelbaard laten tatoeëren. Zo ziet uw gezicht er toch minder kaal uit en dat oogt voor veel mensen prettiger. Daarnaast kunt u kiezen voor een pruik. Het is natuurlijk belangrijk dat u zich van te voren goed laat informeren over de verschillende mogelijkheden. Bij MoveHs weten ze hoe het is om te leven met Alopecia en zijn ze gespecialiseerd in het bieden van oplossingen voor deze problemen.